I en tid, hvor miljøet er på alles læber, kan det være på tide at udskifte dine nuværende fyringsmidler og skifte til et mere miljørigtigt alternativ. Et af de alternativer til fyringsolie og naturgas som især danskerne er begyndt at bruge, er træbriketter. Disse fremstilles oftest af fyrretræ, egetræ, bøgetræ og andre træsorter. Flere vil argumentere for, at dét at bruge træbriketter er en hån mod miljøet og på sigt vil skade det, da træerne jo skal fældes for at blive til træbriketter. Dog er denne påstand uden medhold, da briketterne laves af affaldstræ, og således er en genbrugsmetode for at sikre, at hele træet bliver brugt, når det bliver fældet til andet brug som f.eks. gulvbelægning eller planker.
Træbriketter er således et sammenpresset produkt af ”affald” der kommer fra f.eks. møbel- og indretningsindustrien. Har du for nyligt fået lagt trægulve i dit hjem, kan det være at dine nyindkøbte træbriketter er fremstillet af samme træer som dit gulv. Briketterne laves ved at presse findelt træ under stort tryk. Ved dette pres frigives lignin fra træets fibre, der virker som et naturligt bindemiddel, der holder træbriketterne sammen.
3 fordele ved træbriketter som fyringsmiddel
Her kan du læse tre store fordele ved dette fyringsmiddel:
Forbrænding
Hvis du blot selv fælder et træ i baghaven og smider det i brændeovnen, kan du komme ud for at forbrændingen bliver ujævn og utrolig svær at holde styr på. Dette skyldes at brænde fra naturens side indeholder harpiks, naturlige olier, knaster, bark og andet. Træbriketter er fremstillet af materiale, der er strippet for alle disse elementer og derudover er presset så hårdt, at brændingen er nem at kontrollere
Fugtindhold
Som tommelfingerregel er fugtindholdet i træbriketter kun omkring 6-8 %, hvorimod frisk træ kan have en fugtighed på op til 18 %. Du skal derfor ikke bekymre dig om røggener i hjemmet, da briketterne vil være tørre nok at tænde op med.
Fastmassetallet ved briketter
Når du køber træbriketter, er det meget nemmere at udregne, hvor meget brændsel og varme du egentlig får for pengene. Fastmassetallet for briketter er 1,0 hvilket betyder at det kan stables uden lufthuller, hvorimod skåret brænde vil have fastmassetal på omkring 0,7 og derfor have 30 % luft i hver levering.
Derfor skal du vælge træbriketter
Da briketter er fremstillet af affaldstræ, vil du ikke skade miljøet med store udledninger af kuldioxid. Faktisk anslås det, at fremstillingen af træbriketter kun udleder ligeså meget kuldioxid som træet ville, hvis det blev stående i skoven. Du skal naturligvis vælge briketter af god kvalitet, da dette vil sikre at du får meget for dine penge og at du kan få den varmeudledning du har brug for i det daglige. Hvis du oplever underlige lugte ved brug af træbriketter, skyldes det oftest at disse er fremstillet af rester fra møbelindustrien, hvor træet ofte er blevet behandlet med MDF eller melamin. Du bør derfor altid undersøge grundigt, hvor dine træbriketter fremstilles og hvilke industrier, der leverer affaldstræ til produktionen.