Der er mange fordele ved at få installeret en effektiv luft til vand varmepumpe i sin bolig. For det ene er det en af de mest miljøvenlige opvarmningsløsninger, og for det andet kan det spare dig for omkring 60 % af dine nuværende varmeudgifter.
Der er således flere virkelig gode argumenter for at lade denne pumpe producere varme til dine radiatorer og til dit varme vand.
TIP: Find den bedste luft til vand varmepumpe, det kan du gøre her.
Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?
Den fungerer ved, at den genbruger den varme, der er i luften til at opvarme radiatorer og varmt vand. Den fungerer i al slags vejr – også i frostvejr. Selv da vil jeres hus være lunt, og temperaturen på det varme vand være uændret.
Anlægget består af to dele; den ene del placeres på ydersiden af huset, og den anden på indersiden. Det indvendige af anlægget kobles på dit centralvarmesystem, som så varmes op via luft til vand varmepumpen.
De to dele er relativt store, så det kræver, at der er plads til dem i og ved huset.
Pumpen kører på strøm, men da den producerer mellem 3,5 og 5 gange så meget energi, som den selv bruger, så er den udgift minimal i sammenhængen.
Hvilke fordele er der ellers ved en luft til vand varmepumpe?
Den miljømæssige og den privatøkonomiske fordel er jo indlysende. Men derudover kan det også fremhæves, at den er meget driftssikker. Den fungerer bare, og den skønnes at kunne køre uden de store problemer i omtrent 20 år.
Det er en god investering, for selv om det koster en del at anskaffe og installere den, så vil den have tjent sig ind i løbet af cirka seks år.
Pumpen er let at betjene, og der er ingen lugtgener forbundet med den.
En luft til vand varmepumpe leder varme ud i både varmeapparater og i det varme vand.
Hvad med ulemperne?
For at luft til vand varmepumpen virker optimalt, bør du have et velisoleret hus. Har du ikke det, bør du vælge en anden varmekilde.
Den del af pumpen, der placeres på ydersiden af huset, støjer en del. Derfor skal du tænke på at få den placeret et sted, hvor det hverken generer jer eller jeres naboer. Udedelen fylder ca. 1 x 1 meter, så der skal også være noget plads til den.
Hvem kan bruge en luft til vand varmepumpe
Det er ikke alle, der kan få installeret en luft til vand varmepumpe. Som nævnt, så skal dit hus være velisoleret, for at pumpen virker.
Desuden forudsætter det, at du har et centralvarmesystem, som pumpen kan kobles på.
Den er også ret velegnet, hvis du har vandbåren gulvvarme, da den kører med en lav fremløbstemperatur.
Under alle omstændigheder skal din luft til vand varmepumpe skræddersys til din bolig. Det kræver et besøg af en fagmand, der kan vejlede dig i forhold til, om det er muligt, og om det er tilrådeligt, at du investerer i en luft til vand varmepumpe. Senere i forløbet kan firmaet så installere pumpen korrekt.