Det er ikke altid lige nemt at finde på nye legesager til børneværelset. Børn kan både lege rolleleg, lege med figurer og mange andre ting. Men hvis du gerne vil vælge noget, der samtidig udforer barnets hjerne og motorik, så vil det være oplagt at vælge et puslespil – du kan finde de bedste her.
Puslespil findes til stort set alle aldre og i forskellige sværhedsgrader
Allerede når barnet er omkring 9 måneder, begynder det at kunne lave de første puslespil. Det er typisk puslespil lavet af træ, da de helt små børn putter ting i munden, og det ikke vil være så praktisk med en slatten puslespilsbrik af pap, som barnet i værste fald også ville kunne få galt i halsen. De puslespil, som er beregnet til de helt små børn er udviklet med fokus på sikkerhed, så brikkerne er massive og store.
Barnet udvikler sin motorik og hjerne ved at skulle få de forskellige former til at passe sammen. Vælg gerne et puslespil, hvor brikkerne har knopper, så de er nemmere for barnet at tage op. I takt med at barnet bliver ældre, kan sværhedsgraden af puslespillet øges. Hos de større børn er det især evnen til at forbinde ting med hinanden samt hukommelsen, der styrkes.
Puslespillet udvikler barnets øje/- håndmotorik, så barnet lærer at kombinere disse evner. Samtidig udvikler det barnets evne til at løse problemstillinger, når brikkerne skal passes ind de rigtige steder. Prøver barnet at sætte brikken et forkert sted, skal barnet tænke nye veje, og finde ud af hvor brikken så hører hjemme – og dermed løse problemstillingen. Problemløsning er et redskab, som barnet har brug for, for at kunne fungere godt både socialt og mht. andre problemstillinger, når barnet bliver ældre.
Gode legesager til børneværelset som hele familien kan være med til
Man kan aldrig blive for gammel til at lægge puslespil – selv forældrene kan være med. Ud over at styrke barnets udvikling, både på motorikken, på hukommelsen osv. så kan det være en god anledning til at samle hele familien om en familieaktivitet. Snak sammen, grin sammen og få koblet af fra den hektiske hverdag, som ofte består af travle rutiner og i mange tilfælde telefoner og elektroniske genstande.
Skab et fællesrum, hvor familien er i fokus og man er til stede i nuet. Det er en rigtig god måde at få gearet ned og få fornyet energien – både for barn og forælder.