Er dine forældre efterhånden kommet lidt op i årene? Måske endda så gamle at du ikke føler dig tryg ved at lade dem blive boende i deres eget hus af frygt for at de falder eller kommer ud for andre uheld?
Så læs med i vores vejledning, hvor vi giver dig en række konkrete råd til hvordan du med kun få timers arbejde kan gøre deres bolig ”alderdoms-parat”. Vores vejledning er opdelt i 5 forskellige trin, som tager dig rundt i hele huset.
1. Udligning af dørtrin
Det er ikke uden grund at kommunen tit fjerner dørtrin som noget af det første når de skal indrette boliger til ældre. Dørtrin er nemme at falde over, og det er svært for en ældre dame at få en rollator henover et dørtrin, særligt hvis det er højere end 2-3 cm.
Derfor bør du starte med at gøre noget ved dem. Den nemme løsning er at købe nogle ramper til dørtrin. Det eneste du skal gøre for at montere dem er at fjerne fejelisterne. Hvis du køber de her dørtrinsramper kan du sætte dem på uden at skulle bruge noget værktøj. De kommer med dobbeltklæbende tape på undersiden, så de er nemme at sætte på.
Hvis ikke du har noget imod at bruge lidt mere tid på projektet kan du eventuelt bruge en dørskinne ved hvert dørtrin i stedet. En dørskinne fungerer som en dækplade til dørtrin – den dækker altså det hulrum der opstår når du fjerner det almindelige dørtrin.
Dørskinner er en bedre og billigere løsning, men den er mere krævende for montering. Derudover vil brugen af en dørskinne betyde at der kommer lidt afstand fra bunden af døren og ned til gulvet.
2. Indretning af badeværelset
Badeværelset er et farligt rum for ældre. Der er næsten altid et gulv i enten klinker eller terrazzo, og begge dele bliver utroligt glat når der kommer vand på.
Første opgave er derfor at få minimeret risikoen for at falde. Det gør du ved at skrue nogle gode støttegreb op på væggen. Optimalt set sætter du både et par greb i brusekabinen og et ved toilettet.
Hvis dine forældre har et badekar kan du med fordel sætte et forholdsvist langt støttegreb på væggen op af badekarret i vandret position. Derudover skal der sidde et i lodret position lidt højere oppe, som kan bruges når man skal rejse sig op.
Derudover er der et par andre ting du bør overveje:
- En badestol er tit en stor hjælp for ældre, fordi de så kan sidde ned og bruse sig
- Mange ældre har også god glæde af en toiletforhøjer
- Med hensyn til gulvet bør du købe nogle gode, skridsikre bademåtter
3. Er der trapper eller trappetrin ved hoveddøren?
Mange huse har et enkelt trin eller to op til hoveddøren. Det ser pænt ud, men for ældre er det ikke særligt praktisk. For det første er de hårde at komme op ad, og der er en risiko for at falde (særligt om vinteren). Hvis dine forældre bruger rollator vil de også hurtigt opleve hvor upraktiske trappetrin kan være.
Det første du kan gøre er at sætte et håndtag op ved hoveddøren. Sørg for at det er beregnet til udendørs brug.
Vil du gå ekstra kraftigt vil værks kan du eventuelt sætte en kørestolsrampe op. Der findes et stort udvalg af kørestolsramper, og de fås efterhånden til ganske fornuftige priser.
4. Find generelle hjælpemidler til hjemmet
Udover selve indretningen af dine forældres hjem findes der også et hav af forskellige hjælpemidler, som alle afhjælper forskellige små problemer i hverdagen. Derfor kan du – eventuelt sammen med dine forældre – prøve at se mulighederne igennem.
Nogle af de ting du f.eks. kan overveje er en pedaltræner, så dine forældre har en nem mulighed for at dyrke motion mens de er derhjemme. Et andet eksempel er sengeklodser (eller forhøjerklodser eller en sengeforhøjer, som de også kaldes). De bruges til at gøre sengen højere, så det er lettere for dine forældre at komme op fra sengen. Den type forhøjerklodser kan også bruges til hvilestole, en sofa eller diverse andre møbler.
Vi henviste tidligere i artiklen til LivetSomSenior omkring dørtrinsramper. Generelt har de et stort og godt udvalg af hjælpemidler, så du kan med fordel besøge deres hjemmeside, http://www.livetsomsenior.dk/.