Er du boligejer, eller bor du til leje med overvejelser om at købe dig din egen bolig? Så har du måske gået og tænkt lidt over økonomien i det at være husejer. Der er nemlig en del mere at tænke over, når man bor i ejerbolig, end når man bor til leje. Bor du til leje, kan du blot ringe til viceværten, når der er noget, der ikke fungerer. Sådan foregår det ikke, når man er herre i eget hus. Her skal du selv stå for vedligeholdelse – og betalingen af dette! Derfor er det særlig vigtigt, at du har et godt overblik over din økonomi med et fornuftigt budget.
Få overblik og kontrol over din økonomi med et privatbudget
Du har måske hørt lidt om budgetter, men i flere forskellige former. Der findes nemlig også en del forskellige budgetter, men det eneste, der er relevant for dig som privatperson, er et privatbudget. Alle de andre budgetter, der hører erhverv til, skal du derfor ikke tænke på. Et budget eksempel er, at du har et overblik over dine private indtægter og private udgifter. Budgettet skal ikke bagud dateres, men derimod fungerer som en slags forudsigelse af, hvad der økonomisk vil ske i dit liv.
Budget eksempel
Et budget eksempel kunne lyde således:
Indtægter – herunder:
- Løn
- Diverse tilskud
- Kørselsgodtgørelse
- Andet relevant
- Eventuelle børne-unge ydelse.
Udgifter – herunder:
- Husleje
- Afdrag på lån
- Udgifter til transport
- Forbrug – herunder mad, rengøringsmidler m.v.
- Opsparing
- Uforudsete udgifter
- Telefoni og internet
- Forsikringer
- Vand, el og varme
Dette er blot et meget simpelt budget eksempel, og dit endelige budget bør være mere udførligt og detaljeret, ligesom du kan have flere poster. Du kan ud fra det meget simple budget eksempel danne dig et indtryk af, at indtægterne dækker over alle de penge, der kommer ind på din konto. Har du andre poster her, skal de naturligvis føres ind.
Udgifterne tæller alle de ting og regninger, der betales af dig. Der vil være en del faste udgifter, som ikke ændrer sig. Disse er nemme at forudse størrelsen på, da du kender beløbet på forhånd. Andre udgifter, som kan være lidt sværere at styre, er udgifter, der er variable – de ændrer sig fra måned til måned. Det kan eksempelvis være udgifter til benzin, der ændrer sig. Budgettet giver altså et nogenlunde korrekt billede af, hvordan den næste måned kommer til at forløbe, men i og med at det er en forudsigelse, så kan der ske ændringer.
Derfor er det godt at have en post til uforudsete udgifter. Sørg altid for, at der teoretisk set bør være penge til overs, så du kan flytte et beløb over på uforudsete udgifter, ligesom det også er en god idé at have en opsparing, der er beregnet til sjov og luksus ting. Ved posten uforudsete udgifter kan der være tale om reparationer på din ejerbolig; nyt tag, en revne i soklen, nyt gulv i stuen osv., ligesom reparationer på bil, nyt køleskab og lignende kan gå ind under denne post.