Det kan varierer meget, hvad det koster at købe en bolig. Dels afhænger det selvfølgelig af, hvilke lån du optager, hvilken bank du har, og ikke mindst hvor meget rådgivning, du har brug for under boligkøbet. Nogle udgifter er umiddelbart synlige. Her er der primært tale om købsprisen af boligen, men faktisk kan der hertil komme nogle uforudsete boligudgifter undervejs, og i sådanne tilfælde kan du pludselig stå i vildrede, hvis du ikke ved, hvad du skal gøre. I denne artikel belyses de udgifter, der kan være i forbindelse med boligkøb, samt hvad du kan gøre, hvis nogle udgifter pludselig overstiger det forventede.
Disse udgifter skal du forvente i forbindelse med boligkøb
Når du har fundet din drømmebolig er der nogle udgifter, du kan være helt sikker på, du skal betale. Først og fremmest skal du finde betalingen til din bolig. Her er der ofte tale om en kombination mellem et banklån, et realkreditlån samt en udbetaling, du selv har sparet op. Dette lån skal efterfølgende betales af, hvilket bliver dine månedlige ydelser i din nye bolig.
Ud over selve betalingen af din nye bolig, skal der også udarbejdes et skøde, så du retmæssigt er den nye ejer af boligen. I den forbindelse skal skødet tinglyses, før det er gældende, og dette medfører en tinglysningsafgift, der kan sammenlignes med en registreringsafgift på en bil.
Har du brug for rådgivning, når du køber bolig, skal du også forvente en udgift til dette, ligesom du skal betale for det, hvis du vil have udarbejdet en byggeteknisk rapport eller have gennemgået elinstallationer, inden du køber boligen.
Sidst men ikke mindst, skal du selvfølgelig medregne de udgifter, der er forbundet med selve flytningen til den nye bolig. Kan du selv flytte alt, eller har du brug for professionelle flyttefolk?
Sidstnævnte vil kræve yderligere en udgift, der skal medregnes i det samlede beløb.
Hvad kan du gøre, hvis nogle udgifter overstiger det forventede?
Man forsøger altid at planlægge sig bedst muligt gennem alting. Sådan er det i hvert fald for rigtig mange. Det betyder også, at der selvfølgelig er lagt budgetter, når du er i gang med et boligkøb. Af og til sker der bare det, at budgetterne ikke helt kan overholdes. Det kan skyldes at den byggetekniske rapport blev dyrere, eller måske du har fejlberegnet udgifterne forbundet med selve flytningen. Det kan også tænkes at prisen på boligen er blevet 10-15.000 højere end beregnet, og banken ikke er villig til at låne dig de sidste penge. Og hvad gør du så?
Heldigvis er der hjælp at hente. Der findes nemlig nogle danske private låneudbydere som fx Kassekreditten, hvor du kan låne lidt ekstra, når du står og har brug for det. Når du tager et kviklån, har disse som regel en max grænse på 15.000 kr. Kassekreditten anbefaler at altid kun ansøger om et kviklån i den størrelse, du står og mangler. Det skyldes at beløbet skal tilbagebetales med renter, ligesom der er et oprettelsesgebyr på lånene. Låner du store summer, skal du derfor også betale væsentlig flere penge tilbage til Kassekreditten senere.